top of page

Orthodontie

Bretels Glimlach

Wat is orthodontie?

Orthodontie is een specialisatie in de tandheelkunde die focust op diagnose, preventie en behandeling van tand- en kaakafwijkingen. Bij een orthodontische behandeling streven we dus niet enkel naar rechte tanden, maar eerst en vooral naar een goede beet zodat het resultaat ook veel stabieler is.

Behandeltraject

Eerste consultatie

 

Tijdens de eerste consultatie wordt er gekeken of er een (vroege) orthodontische behandeling nodig is en wanneer de ideale timing voor de start hiervan is.

 

Rond de leeftijd van 8 jaar is het mogelijk dat de tandarts uw kind reeds doorverwijst omwille van een kruisbeet en/of aanzienlijk ruimtegebrek.

 

De adolescente patiënten zien we graag voor de eerste keer rond de leeftijd van 11-12 jaar.

 

Volwassen patiënten zijn uiteraard ook steeds welkom.

 

Records

 

Voor het starten van een behandeling, verzamelen we eerst alle gegevens die we nodig hebben om een individueel behandelplan op te stellen. We nemen foto’s van het gebit en gelaat, een panoramische RX foto en laterale (zijdelings) schedelprofiel RX en tenslotte nemen we een scan van uw tanden en beet.

 

Bespreking

 

De orthodontist stelt na en op basis van de uitgebreide gegevensverzameling een geschikt behandelplan op, op maat van de patiënt.

 

Tijdens deze afspraak bespreken we onze bevindingen en leggen we ook de (verschillende) behandelingsoptie(s) uit. Ook het financiële aspect met kostprijs en terugbetaling wordt toegelicht.

 

Als u akkoord bent met het behandelplan, kan de start van de behandeling ingepland worden!

 

Vroege orthodontie

 

Vroege orthodontie gebeurt op de leeftijd van 8-9 jaar maar is zeker niet bij elk kind nodig.

 

We focussen hier op de correctie van kruisbeten, dwangbeten en extreem ruimtegebrek.

 

Meestal wordt de noodzaak hiervoor opgemerkt door uw tandarts en verwijst hij uw dochtertje of zoontje hiervoor tijdig door.

 

Orthodontie voor adolescenten

 

Bij opgroeiende kinderen is er soms noodzaak voor 1 of 2 bijkomende beugels ter correctie van de kaakbreedte of kaakstand, vooraleer we kunnen overgaan naar blokjes om de tanden mooi op een rij te plaatsen.

 

Een onzichtbare behandeling met aligners zoals Invisalign, Spark, Clearcorrect,… is ook bij sommige tieners een optie, dit zal met u besproken worden tijdens de planbespreking.

 

Orthodontie voor volwassenen

 

Bij volwassenen kunnen er geen beugels meer gebruikt worden die inspelen op de groei en zijn blokjes dus de meest gebruikte oplossing. In sommige gevallen kunnen we ook werken met een onzichtbare oplossing, dit wordt individueel met u bekeken.

 

Wanneer de breedte of de kaakstand afwijkt, kunnen we dit niet met enkel een orthodontische behandeling corrigeren, maar is er nood aan een samenwerking met de kaakchirurg. Wij zullen u hiervoor te gepasten tijde doorverwijzen.

Volwassenen vanaf 30 jaar worden eerst doorverwezen naar de parodontoloog om te verzekeren dat een opstart mogelijk is in een gezond gebit.

image00003.jpeg

Retentie en retentiecontroles

Tanden blijven levenslang bewegen, ook na een orthodontische behandeling.

 

Om dit te voorkomen plaatsen we in de meeste gevallen een draadje achter de voorste tanden, indien mogelijk zowel onder- als bovenaan. Dit wordt meestal aangevuld met een nachtbeugel. De nachtbeugel houdt alle tanden in de rij en is tevens een back up bij het loskomen van het retentiedraadje.

 

De retentieapparatuur wordt individueel aangepast per patiënt.

 

Nadien volgen er nog retentiecontroles om de draadjes op te volgen, evenals de wijsheidstanden indien deze nog aanwezig zijn.

 

Om het resultaat van uw ortho-behandeling levenslang te behouden dient de retentieapparatuur ook levenslang optimaal gehouden en gedragen te worden!

 

Herstellingen en vervanging van de draadjes zijn geheel normaal en afhankelijk van de individuele slijtage.

Terugbetaling

In België is er gedeeltelijke terugbetaling door uw ziekenfonds voorzien voor de vroege orthodontische behandeling (tot leeftijd 9 jaar) en de klassieke orthodontische behandeling (aanvraag moet bij het ziekenfonds ingediend zijn voor de 15de verjaardag).

 

De aanvraag die u doet voor de leeftijd van 15 jaar blijft 2 jaar geldig. In deze periode moet de behandeling gestart worden. Als er niet kan gestart worden binnen de 2 jaar door factoren gerelateerd aan de afwijking of groei, kan er ook een aanvraag ten bewarende titel gedaan worden die geldig blijft voor prestaties die gebeuren tot de 22ste verjaardag.

 

Sinds januari 2021 bieden de meeste ziekenfondsen nog een bijkomende tegemoetkoming bovenop de standaard terugbetaling.

 

Nog een extra terugbetaling kan, indien u bent aangesloten bij een extra tandverzekering van uw ziekenfonds, privé-instelling of soms ook via de verzekeraar van uw werk.

 

Gezien terugbetaling verschilt tussen ziekenfondsen en verzekeraars, kan u zich best individueel bevragen waarop u recht heeft.

 

Voor volwassenen is er geen terugbetaling voorzien door het ziekenfonds; mogelijk wel via een extra tandverzekering.

image00005.jpeg
bottom of page